Iedereen heeft in zijn of haar woning een zekeringkast hangen. Niet iedereen heeft veel kennis over wat het juist inhoudt en wat je er allemaal op kan aflezen. Bij problemen met zekeringen worden dan ook al heel snel experts ingeschakeld zoals elektramat België. Zo ben je zeker dat wat er kapot is op een correcte en professionele manier wordt vervangen.

Wat is een zekeringkast nu juist?

Het belang van een zekeringkast mag je niet onderschatten. Het wordt ook wel eens het hart van je elektrische installaties genoemd. Zonder een zekeringkast kan je geen elektrische toestellen gebruiken of zelfs het licht aansteken. Het is dus heel belangrijk dat zo’n kast volledig in orde is en is aangepast aan de juiste normen. 

Er zijn verschillende namen die aan een zekeringkast worden gegeven. Denk maar aan verdeelkast omdat daar alle stroom wordt verdeeld. Andere namen zijn automatenkast of groepenkast. Een van de redenen waarom een zekeringkast volledig in orde moet zijn, is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld ergens een lek kan zijn zonder dat dit wordt opgemerkt. Indien dit kan blijven lekken, kan een bepaald toestel onder spanning komen staan wat in het slechtste geval zelfs tot brand zou kunnen leiden.

Je hoort het af en toe wel eens in je omgeving of je hebt het misschien zelf al eens meegemaakt, maar het gebeurt soms dat er een zekering springt. Dit komt omdat er een overbelasting heeft plaatsgevonden. Dit zorgt ervoor dat er geen elektriciteit is in je woning. 

Plaatsen van een zekeringkast

Zoals je hierboven al hebt kunnen verstaan, is de plaatsing van een zekeringkast een delicate zaak. Je moet zien dat alles volledig in orde is om gevaarlijke situaties te vermijden. Bovendien mag je ook niet zomaar overal de zekeringkast plaatsen. Zo moet deze zo dicht mogelijk bij de rooilijn geplaatst worden omdat hier de aansluiting op het net gebeurt. Hoe dichter de kast hierbij hangt, hoe eenvoudiger en hoe goedkoper de aansluiting zal zijn. Vaak is dit in de inkomhal of in de garage. Het spreekt daarnaast voor zich dat een kast op een volledig vochtvrije plaats moet gehangen worden. Er mag ook geen afvoer of een waterleiding boven een zekeringkast lopen om problemen te vermijden moest deze leiding breken. Onder de zekeringkast mag er dan weer geen gasmeter of gasleiding hangen.

Zodra je weet waar de zekeringkast geplaatst kan worden, moet er natuurlijk ook nog een aansluiting gebeuren. Dit wordt meestal door de netbeheerder zelf gedaan, maar jij moet er wel voor zorgen dat alle elementen aanwezig zijn zodat de aansluiting zonder problemen kan plaatsvinden.

Aangezien er heel wat elementen zijn waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen en aansluiten van een zekeringkast, is het aan te raden om dit door een expert te laten doen zoals elektramat in België. Zij weten perfect waar ze op moeten letten en jij kan met een gerust hart je elektrische toestellen gebruiken nadien.